Asherah vruchtbare Kracht [🇳🇱]

Asherah vruchtbare Kracht [🇳🇱]

Asherah zou – zo zegt men – alle andere godheden gebaard hebben. Zo wordt ze dan  ook de grootmoeder van de moslims, de joden en van de christenen genoemd.

Asherah duikt talloze malen in Bijbelse teksten op, met name in de volgende teksten waarin zij voor Yahweh, de Bijbelse God, een grote concurrentie was die vernietigd moest worden. (Trouwens: interessant aan Yahweh is dat er belangrijke bronnen (1) zijn die aangeven, dat Yahweh oorspronkelijk mannelijk en vrouwelijk was )

„God“ was constant in concurrentie en gevaar, bang dat andere „goden“ beter, interessanter, aantrekkelijker  zouden kunnen zijn. En dat goldt vooral voor de godinnen. Niet voor niets formuleerde God zijn eerste gebod met de woorden: „Ik ben de Heer uw God. Gij zult geen andere goden hebben naast mij.“

Wat natuurlijk ook het feit omvat dat er „andere goden“ zijn – en ook godinnen. Bijvoorbeeld, de godin Asherah!
In de mythe van Asherah werd duidelijk waarom mensen zo op haar kracht vertrouwden en op haar bouwden : Ze was de belichaming van vruchtbaarheid, moederschap- de essentie van liefde en van de voeding. Dit geldt zowel voor mensen of dieren en de hele natuur evenveel. Een reliëf van 3.500 jaar oud laat zien hoe Asherah er twee berggeiten met takken van hun heilige boomgaard voerde. Dit wijst op haar voedende effect op de hele natuur.

Het „succes“ van Asherah was waarschijnlijk ook te wijten aan het feit dat zij- voor iedereen bereikbaar- in elk huis alomtegenwoordig was en bij de mensen woonde en hen genegen was.
Zij hielp hen om met hun dagelijks leven om te gaan en hun dromen en doelstellingen waar te maken. Zij is daarom ook de godin van het huishouden en van de keuken. Veel van haar altaren en figuren werden tijdens opgravingen gevonden in de keukens.

Vrouwen uit het Midden-Oosten  en het Tweestromenland maakten voor hun rituelen Asherahfiguren van brooddeeg. In Mesopotamië en Syrië zijn er talrijke bakvormen voor dergelijke broden gevonden. Vindplekken waren ook onder bomen- diep ingegraven tussen de wortels – daarom lijkt ze vereerd te worden als een boomgodin.
Haar heilige boomgaard,“Athra qaddis“ genaamd, werd beschouwd als de geboorteplaats van alle dingen.
Dit was ook een metafoor voor de heilige geslachtsdelen van de godin – haar vulva, waaruit al het leven voortkomt.
Asherah is ook het Hebreeuwse woord voor blijdschap.

DE BOODSCHAP VAN ASHERAH
Vrouwelijkheid en vruchtbaarheid is de vitale kracht van elk leven en alle natuur. Dat maakt elke vrouw tot een godin! Een godin is niet afstandelijk, ze leeft te midden van de gewone mensen.Die mensen leven elke dag met haar mee. Herken in al jouw handelingen haar vitale en vruchtbare kracht. (2)

DE VRAGEN VAN ASHERAH:
• Waar in je leven vind je de vrouwelijke-vruchtbare-voedende kracht van de godin?

• Hoe komt jouw vruchtbaarheid in jouw tot uiting?   

• Welk project moet vruchtbaar worden, op welke wijze stel je je ervoor open?

ASHERAH RITUEEL:
⇢ Geef de godin een plek in in je huis.
⇢ Bak taarten in de vorm van godinnen, roep ze aan in alledaagse handelingen,
⇢ Ga naar haar „heilige boomgaard“ en voel haar aanwezigheid in de natuur.

copyright Artedea

Heel veel liefs 

Juliane

bronnen: 

(1) Othmar Keel: Gott ist weiblich- Eine verborgene Seite des biblischen Gottes; Freiburg-Schweiz , 2008.

(2) Boodschap, vragen en ritueel uit: artedea- Orakel- Göttinnen;Das Begleitheft Botschaften- Fragen- Rituale, artedea-shop.net/artedea-Orakel– mit freundlicher Genehmigung- Danke Andrea Dechant!

P.S.: Als je dit artikel leuk vond,

Voel je dan vrij om dit bericht te delen

Wil je regelmatig updates ontvangen en op de hoogte worden gesteld zodra een nieuw artikel online is?

Klik HIER voor de nieuwsbrief →

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

neunzehn − sechzehn =