De Grote Berin als zomergast [🇳🇱]

De Grote Berin als zomergast [🇳🇱]

In juni klonk er regelmatig een tedere zang van buitenaf. De jongste dochter van de buren lag op de tuintafel en keek naar de zomerse avondlucht en zong.

Wanneer kijk ik nog naar de lucht? De laatste maanden bleef mijn blik vooral gericht op de aarde, onze familiegrot en het scherm van de laptop. Maar soms haalden een hemel zonder vliegtuigen en de maan me over om af en toe naar de hemel te kijken. Hoe troostend is dit uitzicht!

Het is nu juli en mijn reistas ingepakt. De Eifel roept me en ik ben blij dat ik het landschap weer kan voelen en dat ik de matronenreis van september kan voorbereiden. Maar niet alleen het landschap is uniek, ook de sterrenhemel. Het is niet voor niets dat het Nationaal Park adverteert met het label „Sternenpark“(1). Het is daar naar West-Europese maatstaven verbazingwekkend donker. Onze voorouders kenden de hemel uit het hoofd, ze keken natuurlijk vaker naar boven en vereeuwigden hun hemelse symbolen op de bodem van de aarde: Bijvoorbeeld het sterrenbeeld de Grote Beer.

Bild von DarkWorkX auf Pixabay

Godin Artio

Op aarde komt de beer van nature vaker voor: In een rotsachtige kloof van de zuidelijke Eifel vinden we een inscriptie „Artioni Biber“ diep gegraveerd: Iemand met de naam Biber droeg deze korte inscriptie op aan de Godin Artio als dank voor haar hulp. Een andere gravure verderop spreekt over Tertius ertinus Ursulus. Het woord Ursulus (kleine beer) verwijst naar een beer, of preciezer gezegd naar een vrouwelijke beer (2,3). „Artio“ wordt sinds de ijzertijd toegeschreven aan de Keltische berengodin: De naam Artio is afgeleid van het Keltische „art” en betekent beer. De korte inscriptie is dus een inscriptie voor de inheemse godin, de Grote Berin. Een godin van het beboste land, van de ruwe aarde en van het land dat niet door de mens is gecultiveerd.

Quelle: Wikipedia

De beer als symbool van de kracht

In de sjamanistische traditie is de beer een belangrijk krachtdier: de mens kan genezing vinden en zijn heelheid (opnieuw) bereiken als hij de kracht van het dier kent en het laat stromen in zijn daden(4). Ook zwangere en jonge moeders vroegen om haar/ zijn zegen. Andere godinnen zoals Artemis, die het voorvoegsel “art” gemeen heeft met Artio, verschenen ook af en toe in de vorm van een vrouwelijke beer.

In de christelijke mythologie van de Middeleeuwen werd gezegd dat de kinderen van moeder beer alleen fysieke vorm kregen door hen te likken. De vrouwelijke beer werd een symbool van Maria, die zo in één lijn komt met Artio en Artemis (5).

Schneeweißchen und Rosenrot- DEFA Film Ausschnitt 1978

In sprookjes wordt de beer ook erkend als goedaardig: De moeder van Sneeuwwitje en Rozerood opent de deur voor hem zonder schroom. Alle drie vrouwen verplegen hem tot hij weer gezond is. Hier zie je een scene uit een Duitse filmbewerking uit de jaren 70.(7).

Arduinna

ARTIO en ARDUINNA

Artio houdt haar beschermende hand over de Eifel – samen met Arduinna, de godin van de Ardennen (8). In de Belgische uitlopers van de Eifel verenigen ze zich in het landschap met hun natuurlijke wezens. Beide godinnen zijn de belichaming van het landschap en zijn/haar mythologie: onder hun beschermende handen komen planten, dieren en de mens samen. Ze brengen ons naar de bron om genezing te ervaren (9).

De berin laat ons zien hoe het werkt: We hebben kracht nodig voor onze kinderen, onze geliefden – voor ons leven. We mogen de kracht laten zien, kracht om te leven en om ons leven te verdedigen. Dus mij mogen brullen. Moeder Berin maakt goed gebruik van de kracht die ze heeft verzameld tijdens de lange wintermaanden in de donkere grot (2). Na het „ontwaken met nieuw leven in de buik“ kunnen de dingen in ons leven zich ook weer vermenigvuldigen, dingen waarvan we al dachten dat ze dood waren. (9)

Laten we dus vaker naar de hemel kijken

De Latijnse naam van de Grote Beer is „Ursa maior“. Dit zou betekenen dat het waarschijnlijker is dat het een vrouwelijke beer is. Eigenlijk zou het sterrenbeeld „Grote Berin“ (2) moeten worden genoemd.

Als krachtdier wijst ze ons de weg:

Rust uit.
Gun jezelf een pauze.
Nodig haar uit als zomergast.
Kijk naar de hemel. Laat de Grote Beer je omhelzen.

En misschien vind ik op mijn reis naar de Eifel wel een knuffelbeer als souvenir voor mijn wijze buurmeisje.

Heel veel liefs 

Juliane

Bedankt Joanne dat ik jouw schilderij mocht gebruiken.

P.S.: Als je dit artikel leuk vond,

 

Voel je dan vrij om dit bericht te delen

Foto mistralma

INFOtheek » Inspiratie

  1. Nationalpark Eifel https://www.nationalpark-eifel.de/de/nationalpark-erleben/sternenpark/
  2. Joanne Foucher: Unsere heimischen Göttinen neu entdecken. Saarbrücken, 2020.  https://www.joannefoucher.com/goddess-book.html
  3. Judith Mies und Kurt Derungs: Magische Eifel. Grenchen, 2012.
  4. Marielu Lörler: Hüter des Alten Wissens. Darmstadt, 2001
  5. Inana- Schule für Geomantie und Schamanismus: Unsere Tiergeister: der Bär https://www.youtube.com/watch?v=C1kr4TfdRC4
  6. Stefan Brönnle: Märchen- mythologische Brücke zu einem neuen Erdbewusstsein, Saarbrücken, 2018.
  7. Ineke Bergman: https://godinnenkracht.blogspot.com/2020/06/arduinna-godin-van-de-ardennen.html
  8. Arte Dea- Arduinna https://artedea.net/arduinna/
  9. Clarissa Pinkola Estés: Die Wolfsfrau, München 1993.

Du möchtest regelmäßig Updates erhalten und informiert werden, sobald ein neuer Artikel online ist?

Dann gehts HIER zum Newsletter →

Kommentar verfassen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

16 + 12 =